Mijn verhaal

Hallo, Ik ben Marjolein De Smedt. Omdat vroeger daarna meestal de ‘Wie? En van wie? En van waar?’-vraag volgde, stelde ik me ook regelmatig voor als ‘Marjolein van de Knick Knack’.
‘Ah ja!’ reageerde men dan, want iedereen in het landelijke Tongerlo kende in de jaren ‘80 wel de ‘Knick Knack’.
Dat was toen het kleine winkeltje van mijn moeder met een leuk assortiment doopsuiker, kinderkleding en speelgoedjes. Ondertussen is dat winkeltje al lang verdwenen en ben ik zelf al jaren geleden verhuisd naar het al even pittoreske Meerhout en heb ik hier een geweldig gezinnetje.
‘Marjolein van de Knick Knack’ is al lang niet meer dat kleine, verlegen en hyperactieve meisje.
Het klimmen in bomen, rennen, kampen bouwen en verstoppertje spelen, ben ik dus al lang ontgroeid. Maar sommige dingen plezieren me nog steeds. Zalig luieren met een spannend boek, een wandeling in de natuur, een museumbezoek, zotte ideeën, tekenen en kribbelen, schilderen en smossen, schrijven, spelletjes spelen, knutselen, zandkastelen bouwen, heerlijk fantaseren en dromen.

Oh ja, en ken je die droom om van je hobby je beroep te maken? Wees eens eerlijk, wie heeft die droom nu niet? Ook bij mij bleef het jarenlang een verre droom die af en toe eens aan de oppervlakte kwam piepen, maar soms moet je die stap gewoon wagen.
Na een passage in het onderwijs en enkele jaren als grafisch vormgever en prepress in een drukkerij, is het dan eindelijk zo ver. In 2022 start voor mij een nieuw avontuur. Ik mag nu mijn ideeën en jullie ideeën loslaten op mijn tekentablet en computer. Tekenen, schilderen, schrijven en vormgeven met de computer! Yeah! En als ik even niet achter mijn computer zit, dan kan je mij misschien wel met of zonder fototoestel spotten langs het Totterpad of de Grote Nete in Meerhout. Even de benen strekken, wat uitwaaien en wat inspiratie opdoen en nieuwe foto’s maken voor een leuk ontwerp. Misschien dat mensen dan na een tijdje zeggen: ‘Hé, is dat Marjolein van de Knick Knack niet?’

Ontwerpen op mijn tekentablet


Knick Knack Design

What's in a name? That which we call a rose by any other name would smell just as sweet. (William Shakespeare)

'Knick knack' is een Engels woord. Het verwijst naar een klein onnuttig decoratief voorwerp, een snuisterij, een hebbedingetje.
Voor de ene is het kitch, voor de andere is het een verzamelobject. 

Knick knack is ook de titel van een korte animatiefilm van Pixar en komt eveneens terug in een Engels nonsens kinderversje waarvan de betekenis een mysterie blijft. In Ierland is 'knick knack' spelen hetzelfde als het 'belleke trek' in ons land. 

Bij een Engels woord hoort uiteraard een Engelse uitspraak. /nik naek/  Maar in mijn hoofd klinkt het nog steeds als het winkeltje van mijn moeder, 'De Knick Knack' op z'n Vlaams met twee keer een dikke vette K. 

Waarom heb ik gekozen voor de naam 'Knick knack design' ? 

Allereerst is het dus een verwijzing naar dat klein winkeltje van mijn moeder met een leuk assortiment doopsuiker, kinderkleding, speelgoedjes en kleine hebbedingetjes.

Ten tweede zijn mijn ontwerpen net zo divers als 'little knick knacks'. Elk ontwerp heeft zijn eigen stijl. Ze trekken de aandacht als een met snuisterijen gevuld vintage uitstalkastje, hebben een vleugje mysterie zoals het kinderversje en zijn zo speels en ontdeugend als een spelletje 'belleke trek'. 


Een speels en kleurrijk logo

Ik ben in de eerste plaats een ontwerper die zot is van geboortekaartjes en leuke illustraties.

Net zoals de stijl van een geboortekaartje de wensen van de ouders uitstraalt, zo past een logo wel bij het ene bedrijf en niet bij het andere.

Mijn logo moet de de kernwaarden van Knick Knack Design uitstralen. Daarom maakte ik mijn logo kleurrijk en speels en echt wel met een hoekje af, want ... Ja hoor, buiten het kadertje en de tekst zit er geen enkele rechte hoek in! (Zelfs niet die schijnbaar rechte hoek in het lichtblauwe element.) Hoewel de meesten mij kennen als rustig, vriendelijk en zacht, is er bij mij toch ook een hoekje af. Of tenminste toch in mijn creativiteit.

Verder moet het logo de aandacht trekken. De verschillende elementen staan voor de diversiteit van mijn ontwerpen, maar zeker ook voor de complete service van het begin tot einde. De groene kleur heb ik in het centrum van het logo geplaatst omdat duurzaamheid in Knick Knack Design een centrale plaats inneemt. En voor iedereen die mij af en toe betrapt op mijn Vlaamse uitspraak van Knick Knack Design heb ik twee dikke vette k's in mijn logo gestoken. Een daarvan is zelfs ontdeugend omgevallen. Wie zoekt, die vindt!