AI: Is het een kunst om digitale kunst te creëren?

Gepubliceerd op 24 februari 2023 om 13:17

AI of Artificial Intelligence is de laatste tijd een hot item in het nieuws. Even chatten of een volledige tekst laten schrijven door AI. Heb jij er ook al mee geëxperimenteerd? Ik wel, maar voor ik aan het chatten ging, was ik al meer bekend met het genereren van afbeeldingen met behulp van kunstmatige intelligentie. Sommige illustratoren omarmen deze mogelijkheid, andere illustratoren zijn dan weer bezorgd dat het gebruik van AI-gegenereerde afbeeldingen ten koste gaat van de authenticiteit van hun werk. En dan hebben we het over auteursrecht nog niet gehad. Een AI-model kan enkel werken als hij getraind werd met verschillende afbeeldingen. Werden daarvoor vrije of auteursrechtelijke afbeeldingen gebruikt?

Voorlopig denk ik niet dat het creëren van digitale kunst met AI per definitie betekent dat menselijke illustratoren overbodig zullen worden. De resultaten zijn vaak niet helemaal wat je exact nodig hebt. Het is een beetje ‘trial and error’ en dan hopen dat de AI jouw tekst juist interpreteert en een prachtige afbeelding tevoorschijn tovert. Al moet ik grif toegeven dat er echt wel pareltjes tussen zitten. De juiste tekst, een enkele klik en voilà … daar heb je ‘digitale kunst’ En dat terwijl ik zelf wel ietsje langer bezig ben aan het maken van mijn ‘digitale kunst’ met tekentablet en software programma’s. Haha, net iets langer dan die ene klik.

Ik vind het vooral leuk om ermee te experimenteren en als het creatieve proces het even laat afweten is het altijd wel een leuke inspiratiebron.

Er zijn verschillende AI generators om digitale kunstwerken te creëren. Ik heb op dit moment enkel nog maar  DAll-E2 en NightCafé  uitgeprobeerd. Het leuke aan NightCafé is dat je gratis al heel veel kan creëren en natuurlijk zijn er ook de dagelijkse ‘challenges’ waaraan je kan meedoen. Elke dag een andere opdracht, die je tussendoor even maakt. Ik maak niet elke dag tijd om mee te spelen, ook al is het maar die ene druk op de knop. Deze ochtend was ik echter aangenaam verrast nadat mijn mailbox ontplofte. Van de 4619 inzendingen werd mijn inzending ‘cosmic treasure box with golden planets’ bij de challenge ‘Things inside boxes’ met een zilveren medaille beloond. Eventjes ‘out of the box’ gedacht, maar vooral geluk met die ene klik op de knop. Whoppa … de likes en followers schoten de lucht in en dat veel meer dan op Facebook of Instagram met mijn eigen creaties. Haha, ik denk dat ik ga overschakelen naar AI-gegenereerd werk. Het levert alvast een leuke poster of print op, al ga ik dan wel voorbij aan mijn eigen kernwaarden… - eigenhandig en origineel gecreëerd werk - of telt die ene klik op de ‘create’ knop ook? Eigenhandig geklikt!


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.