PaperWise, een ecologische keuze voor duurzaam papier

Gepubliceerd op 14 september 2022 om 11:34

Wow!  Hier is hij dan, mijn allereerste blog!

Een onderwerp  om mee te beginnen was snel gekozen. Ik wil duurzaamheid  en daarmee ook de speciale papiersoort ‘PaperWise’ in de kijker zetten.

Laat ik eerst even kort stil staan bij ‘duurzaamheid’.  Als ik ‘Google’ eventjes loslaat op dit woord, dan vliegen de verschillende betekenissen me rond de oren. Maar de volgende definitie uit een rapport van de VN in 1987 over duurzame ontwikkeling pik ik er toch graag even uit:

‘Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties, zowel hier als in andere delen van de wereld, in gevaar te brengen.’

Prachtig, toch? Hieraan wil ik best meewerken zodat de kinderen van onze toekomstige kleinkinderen nog een fijne aarde hebben om op te leven. We hebben tenslotte maar één moeder aarde. Ik ben zeker niet ‘miss perfect’ op duurzaamheidsgebied, want ja … kan het niet altijd beter? Er zijn inderdaad nog zo veel puntjes die ik kan verbeteren om mijn eigen ecologische voetafdruk te verkleinen.

Toch probeer ik samen met mijn gezin en in mijn pas opgestarte onderneming zuinig om te springen met onze kostbare energiebronnen en verantwoord om te gaan met afval. Ik heb hier al enkele stappen in gezet en ben zeker en vast van plan om hier verder in te groeien.

Omdat ik drukwerk aanbied, ben ik op zoek gegaan naar drukkerijen die zich eveneens inspannen voor het milieu. Bomen planten, CO2-neutraal zijn, in de buurt zijn, een ecologisch papiertje hebben.  Elke drukkerij heeft zo wel zijn voor- en zijn nadelen. Ze kunnen er niet allemaal ecologisch uitspringen en dan ook nog in je spreekwoordelijke achtertuin liggen.

Misschien kon ik dan wel het verschil maken met een leuk ecologisch papiertje. Ik ben dan ook op zoek gegaan naar het meest ecologische papier en dan kom je allerlei papiersoorten tegen. Papier met een ecolabel of een fsc-label dat gegarandeerd uit goed beheerde bossen komt, leek me al best aardig. Tot je eigenlijk beseft dat tegenwoordig zo goed als elk soort papier afkomstig is uit goed beheerde bossen, de synthetische papiersoorten uitgezonderd. Dat die goed beheerde bossen uiteindelijk ook maar plantagebossen zijn waarbij de milieuwaarde niet beantwoord aan een leuk oerbos met hoge diversiteit, dat laten we dan maar even terzijde. We kunnen het uiteindelijk wel toejuichen dat er op een verantwoorde manier omgesprongen wordt met kostbare grondstoffen. We gebruiken deze papiersoorten tenslotte overal in ons dagelijks leven.

Toch was ik nog steeds op zoek naar een duurzamer alternatief.  Automatisch kom je dan bij recyclage en gerecycleerd papier terecht. Oud papier een nieuw leven geven. Uiteraard is de milieu-impact hiervan minder groot omdat je minder nieuwe houtpulp nodig hebt, maar je kan papier niet eindeloos recycleren. Bij het reinigen van het oude papier heb je telkens een verlies van cellulosevezels zodat je ook hier nieuwe houtpulp nodig hebt. Uiteraard verdient gerecycleerd papier een ereplaats op het podium bij de duurzamere papiersoorten. Net zoals graspapier dat voor zijn stevigheid toch ook beroep moet doen op deze cellulosevezels van hout.

En dan komen de vragen. Bestaat er nog een duurzamer papier buiten gerecycleerd papier? Welk papier mag het hoofdpodium betreden op gebied van duurzaamheid? Bestaat dat eigenlijk wel, papier zonder de grondstof hout? Haha, en laat je zeker niet vangen door misleidende benamingen zoal ‘houtvrije offset’. Dit papier wordt zo sterk behandeld dat er nog weinig lingine in zit, maar de grondstof blijft wel degelijk hout.

Na een tijdje zoeken, vond ik toch een antwoord op mijn vragen. Ja hoor, ik ontdekte een leuke, duurzame, ecologische papiersoort. PaperWise mag van mij op nr. 1. En ja, daar is een reden voor. Deze papiersoort wordt niet van bomen gemaakt, maar van landbouwafval.

Een onafhankelijk onderzoek heeft de milieubelasting van dit papier nagegaan. De volledige productie van winning, over papierproductie tot transport wordt in rekening gebracht. De uitkomst vind ik best opmerkelijk. PaperWise heeft een 47 % lagere milieu-impact dan papier van bomen en een 29 % lagere impact dan gerecycled papier. De CO2 en overige broeikasgassen die voor CO2-uitstoot en klimaatverandering zorgen, worden door PaperWise gecompenseerd en daarmee is PaperWise dus zowel CO2- als klimaatneutraal.

Door dit papier te gebruiken dragen we ook nog eens bij aan armoedebestijding.

Arme boeren in ontwikkelingslanden krijgen nu alleen geld voor het voedsel dat aan de voedingsgewassen groeit, dus voor het eetbare gedeelte van de plant. Dit is slechts 20 % van de totale plant! De overige 80 %, stengels en bladeren, worden meestal verbrand. Ik moet je niet vertellen welke milieu-impact dit heeft.

Bij de productie van PaperWise wordt de overige 80 %  wel gebruikt, dit landbouwafval wordt nu niet zo maar verbrand, maar krijgt een tweede leven. Hiermee wordt de verspilling van waardevolle grondstoffen tegen gegaan. In deze circulaire economie worden afvalstoffen weer grondstoffen. En de boer? Die wordt hierbij vergoed, ook voor zijn afval. Deze boeren hebben een hogere opbrengst en daarmee ook een hogere welvaart. Win-win voor de boer, win-win voor het milieu. De keuze voor dit duurzame papier heb ik daarom al snel gemaakt. Ik zeg volmondig ja om de wereld weer een stukje mooier te maken.  

Je kan PaperWise verkrijgen in verschillende varianten, dus ook in het wit, maar ik verkies zelf dan toch de Natural variant die uit 100 % landbouwafval bestaat en een licht beige tint heeft waarin je de vezeltjes nog fijn ziet zitten.

Mijn printpapier heb ik ondertussen al vervangen door PaperWise printpapier. Al probeer ik ook het printen toch wel tot een minimum te beperken. Voor het gepersonaliseerde drukwerk zoals geboortekaartjes hebben de toekomstige ouders steeds de keuze uit dit leuke papier, maar ook uit andere papiersoorten. Mijn eigen naamkaartje heb ik nog laten drukken op een andere papiersoort, maar na mijn onderzoek naar de duurzamere papiersoorten weet ik nu al dat mijn volgende visitekaartje eveneens op deze Natural-variant zal gedrukt worden, ook al zal daardoor het wit in mijn logo deze zachte bruine tint krijgen en de kleuren van mijn logo een iets donkerdere tint krijgen. Uiteraard kan ik dan om dit vermijden een extra kleur wit onder mijn logo laten drukken. Extra wit dan maar? Nee hoor, hoewel kleur in mijn beroep als grafisch vormgever een van de belangrijkste elementen is, wil ik dat bij mijn eigen visitekaartjes duurzaamheid hier voortaan voorrang krijgt op de kleur. En het kleurverschil is hoe dan ook subtiel. Hoe klein elk stapje ook, elk stapje telt. Voor de producten in mijn webshop zal ik daarom ook bewust kiezen voor duurzaamheid.

Met plezier mag ik hier daarom mijn eerste set wenskaarten voorstellen. Deze set bestaat uit twaalf dubbele wenskaarten gedrukt op 295 g PaperWise Natural. Ze worden geleverd met duurzame PaperWise enveloppen. Deze kaarten hebben twaalf verschillende designs en kunnen voor verschillende gelegenheden gebruikt worden. Het zijn positieve kaarten die de wereld net dat klein stukje mooier maken. Ga jij ook voor positiviteit? Voor duurzaamheid? Voor een sociaal verantwoorde kaart? Neem dan zeker een kijkje in de webshop en maak samen de wereld een stukje mooier.

 Meer info over deze duurzame papiersoort vind je hier: www.paperwise.eu


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.